Talangfull trio till låns

Illustrationsstudenter från MDH sätter färg på tillvaron.

Navii lanserar nytt koncept

Anna, Elina och Rebecca studerar alla informativ illustration på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Genom utbildningens yrkesorientering fick vi möjligheten att ha de här för att utöka vårt team med ytterligare kompetens inom illustration. Inom kort lanserar vi på Navii ett nytt koncept där illustrationer, grafisk form, fotografier och konst står i fokus. Detta projekt arbetar våra illustratörspraktikanter med intensivt under sina veckor hos oss. Fram till jul är de med och bygger upp kollektioner av fantastiska motiv. Att säga att vi är mäkta imponerade täcker nog inte upp det. Detta är tre lysande stjärnor på illustratörshimlen.

Anna Eriksson har tidigare gått på konstskola och började framförallt med mer klassiska metoder.

– Innan har jag målat mycket med olja men började illustrera betydligt mer digitalt när jag kom in på utbildningen på MDH. Precis som med en oljemålning går det alltid att måla över när man jobbar digitalt.

Intresset av rumslighet och hur föremål förhåller sig till varandra finns kvar sen konstskolan. Men hennes intresse för just den informativa sidan av illustrationsyrket har ökat genom utbildning.

– Jag har blivit mer intresserad av att få fram former som är svåra att visa med ett fotografi. Att skala av lager för att lyfta fram det som ska visas.

Elina Larsson har konsten i familjen och föredrar att illustrera med blyerts, bläck eller akvarell. Men den digitala illustrationen går som ett rinnande vatten.

– Jag har alltid varit intresserad av konst då hela min familj på mammas sida håller på med det. På ett eller annat sätt.

Hon har lätt för att variera sig efter uppdrag eller infall. Själv anser hon att hon fortfarande utforskar vad som är hennes egen, självklara stil.

– Det känns självklart att jag vill jobba med någonting inom konst eller design. Jag kan lite av det mesta vilket är en styrka men gör det svårt att välja väg.

Rebecca Thiel har studerat både konst och grafisk design och gillar att kombinera dem båda.

– Framtidsmålet är att få arbeta med både illustration och grafisk design. Jag föredrar att illustrera levande väsen som människor men är även intresserad av mer arkitektoniska bilder.

 

"Den romantiserade bilden av den kreativa
konstnären existerar nästintill inte."

 

Hon ser att kreativitet både är den rena idéen som bara kommer och det som händer när det finns en tydlig uppgift att lösa. Att kreativitet lika ofta är något man får frambringa själv. En insikt som vi andra sett resultatet av om och om igen.

– Den romantiserade bilden av den kreativa konstnären som får ett infall och inte stoppar förrän tavlan är färdig existerar nästintill inte. Visst kan man uppleva ett flow när man jobbar men det finns inga genvägar för att uppnå detta, det är bara att sätta igång och arbeta.

Framtiden ser ljus ut för dessa grymma illustratörer och vad vi har i rockärmen kommer ni bli varse under 2019! Tills dess passar vi på och önskar god jul till alla vänner där ute.