Bäst i test

Om jag säger Philips PM5544 är chansen stor att du inte har en aning om vad jag pratar om. Men denna klassiska testbild har de allra flesta sett nån gång. Men vad är den till för och vem designade den?

Testbilden

En testbild är en speciell signal som TV-kanaler sänder när inga reguljära program går, men sändaren ändå är aktiv. I de flesta kanaler används en testbild som utgår från Philips PM5544.

Innehållet och layouten hos mönstret designades av ingenjör Finn Hendil i Philips TV laboratorium i Köpenhamn under ledning av chefsingenjören Erik Helmer Nielsen under åren 1966-67. Även utrustningen som genererar mönstret, byggdes av Finn och hans grupp under åren 1968-1969. Sedan introduktionen av PM5544 under det tidiga 1970-talet har mönstret blivit en av de mest använda testbilderna.

 

Vad används den till?

Testbilden kan användas för att kontrollera tv-mottagarens bildkvalitet gällande färg, gråskala, grynighet och skärpa samt rörelse i bild samt ibland även ljud (då skiftande entoniga ljud).

I och med övergången till bildformatet 16:9 och digital-tv har nya testbilder tagits fram, men även äldre testbilder har anpassats till 16:9. 

Eftersom många testbilder bara innehåller statiska signaler kan det vara svårt att upptäcka om bilden "fryser" eller "hackar" i digitala tv-sändningar; därför har man modifierat många äldre testbilder med någon form av rörlig grafik. I dessa testbilder är det vanligt att en kort längd av någon av de vertikala linjerna i testbilden rör sig i sidled. 

I denna bild kan ni läsa er till vad de olika delarna i testbilden är till för.Philips PM5544.

 


Philips PM5544.SVTs egenutvecklade testbild anpassad för HDTV.


Dock har digital-tv eliminerat en stor del av de problem som funnits i analoga tv-sändningar och medfört nya, vilket gör att en del testsignaler inte längre fyller någon funktion. Därför har det utvecklats speciella testbilder för just digitala sändningar. Ett exempel är "Test Card M" från företaget Snell & Wilcox, som innehåller flera specifika tester för digital-tv inklusive olika typer av rörlig grafik; denna används av bland andra BBC.

HDTV har också krävt utveckling av nya testbilder, inte minst då kraven på bildkvalitet har ökat kraftigt och mer avancerad teknik används vid produktion och utsändning. Numera sänds testbilden bara korta stunder i svensk TV, eftersom programsändningar ofta pågår större delen av dygnet. Finn Hendil gick bort i januari 2011